Postal Assistant Answer Key 2013 | Exam Date 21.04.2013 | General Knowledge (GK) Questions For Postal Assistant Exam 2013

Indian Post 21st April Postal Assistant Answer key - Booklet Series D


Indian postal departmental conduct Postal Assistant / Sorting Assistant exam 21st April 2013 , General Knowledge question and answer listed below, candidates can check their answers. 
1.       The present deputy chairman of Rajya Sabha is elected Member of Parliament from which state of India.
Answer : Kerala (P.J Kurien)

2.       The constitution of India was adopted on
Answer: 26 November 1949

3.       The present strength of rajya Sabha members is ___out of which ____are representatives of states and UT of delhi and pudhucherry and ___ are nominated by president.
Answer: 245,233,12(Present strength of rajya sabha members )
Maximun strength is 250,238,12.

4.       Which of the following glands produces insulin in  human body
(A) Pancreas (B) Spleen (C) Liver (D) Pituitary

5.       Which  of the following is food poisoning organism
(A) Clostridium botulinum (B) Streptomyces fecalis   (C) Lacto Bacillus (D) None of these

6.       Development of goiter (Enlarged thyroid gland ) is mainly due to deficiency of
Answer: Iodine

7.       The emission of which causes global warming.
Answer : carbon dioxide

8.       Who was adjudged player of the tournament by scoring most number of  runs in the tournament in women world cup cricket held recently.

9.       Who won the inaugural hockey India league ended in Ranchi recently?
Answer: Ranchi Rhinos

10.   FIFA-2014 world cup is proposed to be held in
Answer: Brazil



11.   Wanchoo Committee  dealt with
Answer Direct Taxes.

12.   Kyoto Protocol is
Answer: An International agreement to reduce the green houses gases

13.   India successfully completed its 101th space mission by lauching indo French satellite SARAL recently this satellite is for
Answer: Oceanographic Studay
14.   Government of India has recently granted “Maharatna” status to two more navratna public sector enterprises which are the these new companies joining the club of maharatna public sector undertaking.
Answer: Bharat Heavy Electrical Ltd & Gas Authority of India Limited

15.   India newly built and tested missile “Astra” Meant for
Answer: Air to Air Strike

16.   The governor general who adopted a policy of Europeanization of bureaucracy and an exclusion of Indian from higher posts
Answer : Cornwallis

17.   During which movement bal Gangadhar tilak was given the epithet Lokmanya and Gandhiji give the slogan “Swaraj in a year” respectively
Answer : Home Rule Movement and non cooperation movement

18.   Recently dargah muinudin chisti at Ajmer was in news due to visit of Pakistani prime minister dargah Muinuddin chisti at Ajmer was built by

19.   Bauxite is an ore of
Answer : Aluminium

20.   Which is one of the following is the land area I the extreme south of India.
Answer : Cape Comorin near Kanyakumari

21.   The ozone layer lies in the

22.   In union budget 2013-2014 “Voluntary Compliance encouragement scheme” was launched by government of India. This scheming is related to
Answer : Service tax

23.   Economic survey 2012-2013 states that non performing assets of increased from 2.36% to 3.57% in September 2012. The description of non performing assets was with reference to which sector.
Answer : banking sector

24.   This is the rate at which reserve bank of India borrows money from commercial banks
Answer : Reverse Repo rate

25.   As per election commission of India, how many recognized national political parties are there in India.
Answer : 6






Popular Posts

 

Free Email Subscription

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Search This Blog

Loading...

Translate

Followers

Google+ Followers